siakap sweet sour…

Dear Massey readers,

here’s the ingredient for a PERFECT siakap sweet sour:

1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
Bahan untuk sos:

5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili

3 sudu besar sos tiram
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
Garam dan gula secukup rasa
minyak

Cara:

1. Ikan dilumurkan dgn serbuk kunyit dan garam dan goreng sampai garing. Terbalikkan dua2 belag supaya masak rata.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang dibakar tadi.
6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain

of course the resipi above is the basic…u can add green bell pepper, carrot or cauliflower….

the more ingredients the more merrier the food is…

haha….

here’s our dinner for today…

“cook to perfection!” – mr. hubby (haahhaaha….terpengaruh dgn masterchef US)

XOXO

About these ads
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: